Deseuri plastice - de la identificarea lor, la reducerea poluarii

Deseuri plastice - de la identificarea lor, la reducerea poluarii

Deseuri Plastice

  

Deșeurile plastice sunt deșeuri care sunt fabricate din plastic, un material sintetic care este obținut din petrol sau gaze naturale. Plasticul este un material durabil și versatil, care este utilizat pentru o varietate de produse, inclusiv ambalaje, recipiente, jucării, îmbrăcăminte și electronice.

30_310_05 Deșeurile plastice sunt o problemă majoră de mediu. Ele sunt  greu de degradat, ceea ce înseamnă că pot rămâne în mediu timp de sute sau chiar mii de ani. Deșeurile plastice pot polua apele, aerul și solul și pot dăuna plantelor, animalelor și oamenilor.

Importanța manipulării, colectării și depozitării deșeurilor plastice

Manipularea, colectarea și depozitarea deșeurilor plastice este importantă pentru a preveni poluarea mediului. Deșeurile plastice pot fi colectate selectiv și reciclate, ceea ce ajută la reducerea cantității de plastic care ajunge în depozitele de deșeuri sau în mediul înconjurător.

Manipularea deșeurilor plastice

La manipularea deșeurilor plastice, este important să se respecte următoarele măsuri de siguranță:

  • Identificați deșeurile plastice: Înainte de a manipula sau colecta orice deșeu, asigurați-vă că îl identificați corect. Deșeurile plastice sunt de obicei marcate cu un simbol de reciclare.
  • Evitați contactul direct: Dacă este posibil, evitați contactul direct cu deșeurile plastice. Dacă este necesar să le manipulați, utilizați mănuși și îmbrăcăminte de protecție.
  • Depozitați deșeurile corespunzător: Deșeurile plastice trebuie depozitate în mod corespunzător, în recipiente sigilate și într-un loc sigur.

Colectarea deșeurilor plastice

Deșeurile plastice pot fi colectate selectiv și reciclate. Colectarea selectivă a deșeurilor plastice ajută la separarea acestora de alte tipuri de deșeuri, ceea ce facilitează reciclarea.

Depozitarea deșeurilor plastice

Deșeurile plastice care nu pot fi reciclate trebuie depozitate în mod corespunzător, în depozite de deșeuri sau incineratoare.

Impactul asupra mediului înconjurător

Deșeurile plastice pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător în mai multe moduri, inclusiv:

  • Poluarea apei: Deșeurile plastice pot ajunge în apele marine și râuri, unde pot răni sau ucide animale marine și pot contamina apa potabilă.
  • Poluarea aerului: Deșeurile plastice pot fi arse, ceea ce poate elibera gaze toxice în atmosferă.
  • Poluarea solului: Deșeurile plastice pot ajunge în sol, unde pot dăuna plantelor și animalelor.

Măsuri pentru reducerea impactului deșeurilor plastice

Există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a reduce impactul deșeurilor plastice asupra mediului, inclusiv:

  • Reciclare: Reciclarea plasticului ajută la reducerea cantității de plastic care ajunge în depozitele de deșeuri sau în mediul înconjurător.
  • Reutilizare: Reutilizarea produselor plastice de câte ori este posibil ajută la reducerea cantității de deșeuri plastice generate.
  • Reducerea consumului: Reducerea consumului de produse plastice ajută la reducerea cantității de deșeuri plastice generate.

Prin adoptarea acestor măsuri, putem ajuta la protejarea mediului și la reducerea poluării cu plastic.