Deseuri Plastic Suceava reprezinta pagina unde puteti gasi informatii utile despre Deseuri Plastic Suceava: Colectare Reciclare Deseuri Plastic Suceava.
Plasticul ajunge in cea mai mare parte in mari si oceane, fiind adus de ape care au curatat prin viituri deseurile aruncate in natura: pe marginea drumului, varf de munte sau orice alt loc. Totusi, pe langa plasticul adus de ape in oceane, acesta poate ajunge si din microfibrele ce se elimina atunci cand ne spalam hainele care nu sunt din fibre naturale si contin amestec sintetic.
Dintre toate materialele plastice folosite pentru fabricarea ambalajelor polietilentereftalatul (PET) a avut cea mai mare crestere in ultimii ani. Utilizarea sa pe scara larga in industria alimentara a avut drept consecinta producerea unui numar impresionant de amabalaje (butelii, cutii, folie etc.) care, dupa utilizare, s-au transformat in deseuri.
Numarul de recipienti PET cuprins intr-un kg de deseu PET postconsum este de aproximativ 27 sticle PET. Reciclarea deseurilor de PET este o problema actuala si, pentru solutionarea ei s-au elaborat mai multe tehnici si procedee, care insa nu au reusit sa elimine poluarea produsa de aceste deseuri.
Gestionarea deseurilor se refera la depozitarea temporara, reutilizarea, colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si eliminarea deseurilor, principalul scop fiind economisirea materiei prime prin reutilizarea deseurilor reciclabile, contribuind astfel la reducerea presiunii asupra resurselor naturale.
Chiar daca PET-ul nu este un materiai toxic si eliberarea sa in mediul inconjurator nu reprezinta un risc pentru sanatatea omului si a celorlalte vietuitoare, faptul ca degradabilitatea sa naturala este foarte redusa si ca prezenta sa deranjeaza din punct de vedere estetic, se impune colectarea sa, urmata firesc de reciclare.
Ce fel de plastic se recicleaza?
Procesul de reciclare implica spalarea, eliminarea impuritatilor (etichete si capace) si a contaminantilor, macinarea, tocarea, din nou spalarea, uscarea si prelucrarea materialului in granule – materia prima pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET sau alte tipuri de plastic.
Reciclarea materialelor plastice prin cracare termica face parte din categoria procedeelor de reciclare tertiara, in care din materialul supus reciclarii se obtin produse sau subproduse de trapsformare care nu mai au structura materialului initial.
Prin reciclarea unui kg de ambalaje PET postconsum se obtin aproximativ 850 grame de fulgi PET spalati, care sunt transformati in granule si utilizati ca materie prima in industria chimica pentru producerea ambalajelor PET, benzilor si foliilor de plastic dar si in industria materialelor textile.
In acest caz din deseurile reciclate se obtin gaze, benzina, motorina si cocs, adica produse care pot fi utilizate drept combustibili sau ca materii prime in procese de prelucrare secundara.